lördag 24 januari 2009

Gryta med plock

Ikväll serverades det gryta med plock. En favorit som vi äter då och då. Det bästa är att den går snabbt att laga och att man måste förbereda den dagen innan.


Gryta med plock
marinad:
5 dl äppeljuice
1 dl mörk soja
3 msk äppelcidervinäger
3 tsk curry
1 tsk ingefära
svartpeppar
2 gula lökar
2 klyftor vitlök

1 kg färsk skinka (skinksnitzel)

3 msk vatten
3 msk maizena ljus redning
1 dl creme fraíche

Förslag på tillbehör:
jordnötter
bananer
rostad kokos
mango chutney
syltlök
gurka
paprika
fetaost

Hacka löken och pressa vitlöken. Lägg i den i marinaden som du blandat ihop. Skär köttet i strimlor och lägg också i det i marinaden. Ställ in i kylen över natten. Smidigast är att blanda marinaden direkt i en gryta så det bara är att sätta den på spisen dagen därpå.

Koka upp grytan och låt småkoka i ca 20 minuter. Innan servering så häll i maizena utblandat i vatten och 1 dl creme fraíche. Låt det bli vamt. Servera med ris och valfria tillbehör.



Det blir rätt mycket mat så det blev två rejäla lunchlådor att lägga i frysen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar